Bezmasé pondělí: Pórkové koláčky v palačinkovém těstě

Slané koláče dělané v zimě mají tu výhodu, že při jejich pečení si můžete např. číst a ještě stáhnout topení, neboť trouba udělá své.

Na těsto je potřeba 250 g hladké mouky (nebo špaldy), 125 g másla, špetku soli a 1 vejce. Studený tuk se nastrouhá do mouky a s ostatními surovinami se nejříve zpracuje nožem a až poté co nejrychleji rukou. Vzniklé těsto se dá do hrnce s poklicí aby neoschlo a uloží se do lednice. Já část zamrazuji, neboť půlka mi stačí na 4 koláčky.
Pórek podusíme doměkka a z jednoho vejce, mouky a mléka uděláme palačinkové těsto. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Vyválíme kolečka, vložíme do forem, a protože koláčky jsou malé, nemusíme předpékat. Na dno dáme nastrouhaný sýr (např. goudu), na něj dáme vychladlý pórek, zalijeme těstem a dáme druhou část sýra. Pečeme přibližne 30 - 45 min. na 180°C.

V původní přepisu je těsto listové, ale na něj jsem moc líná. V kupovaném je palma a je balené, často i s pečícím papírem.

Zdroj inspirace: 365 snadných večeří. 1. Praha: Merkur, 1991. ISBN 80-7032-613-1.

Komentáře