Bezmasé pondělí: Tagliatelle s čočkou a kořenovou zeleninou na červeném víně

Podzimní jídlo, které druhý den chutná líp než první. Porce omáčky lze i zamrazit na dny, kdy nebudete mít čas nebo budete jen líní.

Pro začátek si namočíme sušené houby. Poté uvaříme černou čočku (nenamáčí se a nerozpadá se). Na oleji osmahneme kostičky celeru a mrkve, přidáme na drobno posekanou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme domácí protlak. Když tuk vystoupí na povrch, podlijeme červeným vínem. Necháme odpařit a ještě 2x zopakujeme. Osolíme, přihodíme bobkový list, tymián a rozmarýn, namočené houby i s vodou a sklenici domácích naložených posekaných rajčat. Dusíme doměkka. V půlce procesu přidáme čočku. Průběžně ochutnáváme a dochucujeme solí, popřípadě cukrem. Podáváme s tagliatelle a parmazánem (bez živočištného syřidla).

Komentáře