Bezmasé pondělí: Baingan Bharta

Tenhle mišmaš z lilku, rajčat a koření je u nás doma dost oblíbený. Má tu výhodu, že se dá vzít i do práce nebo si ho připravit den předem, když víte, že nebude mít čas vařit. Uleželý je totiž možná ještě lepší než čerstvý.

Do lilku se udělají hluboké zářezy a společně s neoloupanými stroužky česneku se dá péct. Nadrobno pokrájená cibule se nechá na oleji zesklovatět. Přidá se drcený koriandr, římský kmín, kurkuma, chilli a garam masala. Koření se chvilku smaží. Poté se přidájí na drobno pokrájená rajčata a sůl. Maličko se to podlije, stači dvě tři lžíce vody. Když rajčata změknou a olej vystoupí na povrch, přidá se vymačkaný upečený česnek a dužina z lilku. Celé se to rozšťouchá, ale jen tak, aby v tom byly kousky, né na úplné pyré. Dosolí se a chvilku se to ještě dusosmaží, aby se chutě propojily. Nakonec se přidá sekaný čerstvý koriandr.

Co k tomu? Placky, rýže, raita... dle vaší chuti.

Variant je mnoho, stačí napsat do vyhledavače název pokrmu. Já jsem se inspirovala na Tickling Palates.

Komentáře