Bezmasé pondělí: Lasagně s pečenou letní zeleninou

Jak jinak nazvat tenhle pokrm než sebemrskačstvím. Jen úplný flagelant se v letních parnech dělá s těstem a zapíná troubu, aby ještě přitopil.

Na těsto budete potřebovat přibližně jedno vejce na 100g mouky. Trochu olivového oleje a pokud budete mít pocit, že hnětete kámen, tak malinko vody. Mouka je nejlepší semolinová, ale i hladká pšeničná je fajn. Těsto se po uhnětení nechá zabalené chvilku odležet. Před osycháním lze těsto potřít troškou oleje, dát do hrnce a přiklopit. A nebo třeba zabalit do voskovaného ubrousku. Potravinovou folii dokáže použít každý, tak nebuďte každý.

Lilek, cuketu, cibuli, papriky a rajčata pokrájejte, zakápněte olejem a osolte. Dejte do trouby péct doměkka. Nemusí to být úplná kaše, ještě se to bude péct vcelku. Opečené krajíčky jsou však fajn. Mezitím vyválejte těsto a nakrájejte ho na obdelníky velikosti porce. Nechte trochu zaschnout. Po častech je pak uvařte ve vodě s kapkou oleje. Uvařené vkládejte do studené vody. Dát tomu čas a práci se vyplatí, pokud tedy nechcete nadávat, až se vám slepí k sobě. 

Rajčatové pyré ochuťte česnekem, solí a čerstvou bazalkou.

Vrstvení:
  • Trocha rajčatového základu
  • Těstoviny
  • Trocha rajčatového základu, pečená zelenina, ricotta
  • Těstoviny
  • Trocha rajčatového základu, pečená zelenina, ricotta
  • Těstoviny
  • Trocha rajčatového základu, plátky mozzarelli a strouhaný parmazán
Dát do zlatova zapéct. Nechat tak cca 10 minut sednout. Ideální i na druhý den třeba do práce.




Komentáře