Domácí: Čaj z fermentovaného jahodníku

Listy jahodníku, ostružiníku a maliníku se dají fermentovat stejně jako čajovník. Výhodou je jejich lokálnost a nenáročnost na využitou energii.

Listy by se měly trhat ještě před květem. Nechají se přibližně 12 až 24 hodin zavadnout. Záleží jak moc je teplo. Poté se pomačkají tak, aby se narušila struktura listů. Jde to různě. Pomačkat v ruce, pojezdit válečkem, ... Utěrka se navlhčí rozprašovačem a na chvilku se zabalí, aby vlhkost plátna byla rovnoměrná. Listy se na ní rozprostřou a zabalí do štrůdlu. Stočí do spirály nebo poskládají a dájí se na teplejší místo, kde bývá konstantní teplota. Já osobně poskládám a dám do otevřené krabičky k talířům. Jahodník se neuvěřitelně rozvoní, takže vždy když otevřu skříňku ovane mě omamná vůně. Fermentovat se listy nechají 2 až 3 dny. Je nutné kontrolovat vlhkost a možnou plíseň. Listy během fermentace změní barvu do starostříbrné. Po ukončení procesu se listy nařežou a dají prudce dosušit. Já suším na okně na slunci. Je to přeci jen energie zdrarma.

Popis najdete také na Bylinky pro všechny, Příroda, Bylinky v muzeu a mnoha dalších webech a blozích.






Komentáře