Bezmasé pondělí: Kořeněná rýže se sladko - kyselou mrkvičkou

Letos máme nádhernou mrkev. Nejlepší je jen tak. Právě vytržená, umytá v sudu s dešťovkou. No jo no, asi to není nejhygieničtější...

Rýži basmati propereme a necháme oschnout. Na másle zpěníme koření (hřebíček a skořice) a přidáme rýži. Když se pokryje tukem, zalijeme ji vodou v poměru 1:2. uvaříme doměkka. Vedle na pánvi na másle necháme převalovat mrkvičky. Občas je otočíme. Po vypnutí přidáme med a citronovou šťávu. Na velké pánvi restujeme mandle, přidáme omyté a předem namočené rozinky a pokrájenou zelenou cibulku a semínka fenyklu. Nakonec dáme uvařenou rýži, zlehounka osolíme a chvilku opékáme. Rýže by měla být sypká, ale ne suchá. Můžeme nakonec přidat i sekanou mrkvovou nať. 
Rýži podáváme s opečenými mrkvičkami a ochuceným jogurtem (jogurt, sůl, kopr).


Komentáře