Bezmasé pondělí: Jarní bramborový salát s pestem z medvědího česneku a ředkvičkami

Někdy v dobré víře nakupujeme potraviny, o kterých si myslíme, že jejich pěstování patří k těm šetrnějším, ale často tomu tak není.
Až pojedete takhle najaře Polabím a uvidíte lány čehosi, zakryté bílou netkanou textílií, věřte nevěřte, jsou to rané brambory.  Důvodem pokrývání je vyšší sklizeň a udržení teploty. Problém je, že dnes se většina netkaných textílií vyrábí z umělých vláken, i když jde např. o recyklaci PET.
Nemám sebemenší představu, co se s textílií poté stane, ale moc nevěřím, že je použitelná i v další sezóně a pokud se mi podařilo zjistit, nelze ji už recyklovat (ruku do ohně za to nedám). 
Třeba jsem jen škarohlíd, hledající hnidy i tam kde nejsou.

Brambory (pozdní) nakrájíme na větší hranolky, zlehka je obalíme ve slunečnicovém oleji a osolíme (s mírou). Dáme do trouby péct na 180°C přibližně na 15 - 20 mimut. V hmoždíři rozdrtíme slunečnicové semínko, medvědí česnek, kapku citronové šťavy, sůl a slunečnicový olej. Upečené brambory smícháme se vzniklým pestem (mělo by mít hrubší strukturu). Přidáme pokrájené ředkvičky, ředkvičkové výhonky a rozdrobený čerstvý sýr (vegani vynechají). Baštíme ještě za tepla.

Komentáře