Bezmasé pondělí: Teplý bramborový salát s čočkou, špenátem a medvědím česnekem

I my podléháme kouzlu medvědího česneku. Důležitá je však míra jeho sběru, jako u všeho ostatního. Trháme jen pár lístků, nikdy z jedné rostliny a snažíme se na ostatní nešlapat. Doneseme si tak domů dvě hrstičky a stačí. I tak máme jednu mrňavou skleničku pesta, váleček másla a tenhle skvělý salát.

Na něj budete potřebovat předem uvařené brambory ve slupce nakrájené na menší kousky. Ideálně i se slupkou, pokud nejsou strupaté. Předem uvařenou hnědou čočku. Tu připravíme tak, že do vařící vody nasypeme propláchlou čočku, když se zatáhne, tak ji slijeme, propláchneme a dáme vařit do čerstvé vařící se vody doměkka. Ne však rozvařit. Umyjeme listy špenátu zbavené tvrdého stonku a listy medvědího česneku. Špenát i česnek nahrubo natrháme (nespařujeme!).
Brambory pozvolna opékáme na pánvi na slunečnicovém nebo řepkovém oleji. Zlehka opečené dáme do mísy a udržujeme teplé. Z pánve slijeme přebytečný olej a vložíme špenát s česnekem, čerstvé lístky tymiánu a lehce osolíme. Až lístky zavadnou, vmícháme čočku, aby se prohřála. Směs přidáme k bramborám. Promícháme a přidáme zálivku. Se zálivkou nešetřte, dodává jídlu potřebnou svěžest. Budete na ní potřevovat med (vegani javorový sirup), slunečnicový olej, hořčici (my používáme tuhle), citronovou šťávu, sůl a pepř. Po umíchání by měla mít zálivka krémovitou konzistenci.

Na zimní variantu lze místo medvědího česneku použít utřený česnek přidaný k bramborám během opékání a před přidáním do pánve spařené a zchlezené jednotlivé lupínky růžičkové kapusty.

Z vyřízlých stonku špenátu lze po podušení umixovat pyré na špnátovou polévku. Stonky od česneku pak přihodit do vývaru.

Komentáře