Bezmasé pondělí: Těstoviny s fazolemi a kořenovou zeleninou
Dobře uskladněná kořenová zelenina vydrží až do jara. Z dětství si pamatuji, že rodiče zkoušeli různé způsoby uchovávání. Nakonec vyhrálo zahrabávání celeru do písku a dávání mrkve, petžele a pastiňáku do 5 l sklenic (ty jsou ještě po babičce, nakládala do nich vejce do vápna) dnem vzhůru.
Na másle zlehka podusíme šalotku, přidáme na drobné kostičky mrkev a celer. Osolíme. V okamžiku, kdy zelenina trochu změkne, podlijeme trochou bílého vína. Necháme odpařit. Přilijeme maličko vody nebo zeleninového vývaru a dusíme naskus. Přidáváme postupně, abychom zeleninu neutopili. Kyselé prostředí nedá šanci k rozvaření, takže víno se nesmí přidat ani moc brzy ani pozdě. Přidáme uvařené máslové fazole a okořeníme muškátovým oříškem. Stáhneme z plotny a vmícháme mascarpone a jemně usekanou petrželku. S mascarpone to nepřežene, nemá to plavat. Poté přidáme uvařené těstoviny. K doladění konzistence použijeme vodu z těstovin. Na talíři postrouháme parmazánem (Gran Moravia nepoužívá živočišné syřidlo).
Komentáře
Okomentovat