Bezmasé pondělí: Žampionová paštika
Pěstované žampiony v klimatizovaných prostorách asi nejsou právě nejekologičtější záležitost. Jak se však zdá, jde o obor celkem s tradicí. Pravděpodobně se s tím začalo už na začátku 17. století ve Francii.
Při nákupu se při jejich výběru soustřeďte hlavně na pěstitele. Vyhněte se dováženým houbičkám plným pesticidů a vyberte si ty české.
Žampiony nakrájíme na silnější plátky. Postupně je opečeme z obou stran na přepuštěném másle. Nemícháme! Každý plátek musí mít své místo na pánvi. Opečeme je pěkně do hněda. Když jsou, necháme je vychladnout. Zatím do výpeku dáme pokrájenou šalotku a rozmáčknutý česnek. Podusíme a vlijeme smetanu na šlehání a přidáme sůl a koření. Solí tentokrát nešetříme. Kořením taky tak moc ne. Přidáme bobkový list, jalovec, hřebíček, nové koření (tyhle čtyři pak nezapomene vyndat), muškátový oříšek, pepř a tymián. Smetana by se měla svařit na polovic. Poté to celé dáme do mixéru a vytvoříme jemnou pastu. Jak jemnou je na vás.
Komentáře
Okomentovat