Bezmasé pondělí: Brynzové pirohy s kysanou smetanou a cibulkou
Na pirohy potřejete trochu měkčí nudlové těsto. Na jedno vejce přibližně 200g polohrubé mouky a vody podle potřeby (s tou pomalu). Těsto se nechá asi půl hodiny odležet, a poté se vyválí na placku.
Na polovinu placky se kladou hromádky náplně nebo se z ní umolousají kuličky. Prostor mezi náplní se potře vodou (nejlépe vlastnoručně umotanou mašlovačkou) a přiklopí se druhou půlkou plátu. Navlhčený prostor mezi se smáčkne a plát se rádýlkem rozkrájí. Pro jistotu se pirožky ještě dokola zajistí stlačením vidličkou. Zbylé odřezky těsta se propracují ještě s trochou mouky a nastrouhají na někdy na drobení do polévky (musí se usušit).
Pirohy se vaří v osolené vodě než vyplavou, což je tak přibližně 5 minut. Po vyplavání se vyjmou a vloží do hrnce s horkou vodou.
Podávají se s cibulkou usmaženou na přepuštěném másle, ochucenou solí uzenou za studena, kysanou smetanou a posypané sekanou pažitkou nebo koprem.
Náplň je umíchaná z brynzy a vařených brambor (lepší jsou ty mazlavější), kopru nebo pažitky a osolena dle potřeby. V případě, že nemáte brynzu, lze použít tvaroh a pokud nemáte ani ten, stačí i ty brambory.
Komentáře
Okomentovat