Bezmasé pondělí: Brynzové pirohy s kysanou smetanou a cibulkou

Brynza je prý nejlepší májová, ale když ta ve Skálově mlékárně vypadala tak lákavě. Neodolala jsem.

Na pirohy potřejete trochu měkčí nudlové těsto. Na jedno vejce přibližně 200g polohrubé mouky a vody podle potřeby (s tou pomalu). Těsto se nechá asi půl hodiny odležet, a poté se vyválí na placku. 
Na polovinu placky se kladou hromádky náplně nebo se z ní umolousají kuličky. Prostor mezi náplní se potře vodou (nejlépe vlastnoručně umotanou mašlovačkou) a přiklopí se druhou půlkou plátu. Navlhčený prostor mezi se smáčkne a plát se rádýlkem rozkrájí. Pro jistotu se pirožky ještě dokola zajistí stlačením vidličkou. Zbylé odřezky těsta se propracují ještě s trochou mouky a nastrouhají na někdy na drobení do polévky (musí se usušit).
Pirohy se vaří v osolené vodě než vyplavou, což je tak přibližně 5 minut. Po vyplavání se vyjmou a vloží do hrnce s horkou vodou. 
Podávají se s cibulkou usmaženou na přepuštěném másle, ochucenou solí uzenou za studena, kysanou smetanou a posypané sekanou pažitkou nebo koprem.
Náplň je umíchaná z brynzy a vařených brambor (lepší jsou ty mazlavější), kopru nebo pažitky a osolena dle potřeby. V případě, že nemáte brynzu, lze použít tvaroh a pokud nemáte ani ten, stačí i ty brambory.

Zdroj receptu bohužel nevím, mám ho už řadu let. Ale je jasné, že pochází někde ze Slovenska.



Komentáře