Domácí: Potpourri
Vonné směsi z bylin, květů, kůry a koření se pro osvěžení obytných prostor používali už ve středověku.
Existují dvě metody přípravy, suchá a mokrá. Mokrou metodu nejlépe vystihuje etymologické vysvětlení názvu pot-pourri, což znamená shnilý hrnec. Jde o celkem náročný proces, který se dnes již moc nevyužívá. Takže zpět k suché metodě.
Potřebovat budete květy pro barvu, koření pro vůni a další přírodniny pro množství a rozmanitost. Pro uchování vůně pak fixativ a pro větší intenzitu a oživení během používání kvalitní esenciální olej.
Složení je vlastně na vás. Míchat je nutné s uvážením, aby to doma nevonělo jako směs Vánoc, horkého letního dne a kdoví čeho ještě. Skořice, slupky z citrusů se hodí více do vánočních směsí, šišky do zemitějších, plody černuchy pak do jemnějších svěžejších, atd. Směs přizpůsobte ročnímu období, místnosti kde bude umístěna a nádobě, ve které bude. Nadobu nestavte příliš blízko okna, aby nevyšisovaly barvy.
Moje letošní verze vychází z toho, co se mi podařilo během léta ukořistit. Ve směsi jsou květy pro oko zastoupeny okvětními lísky růží a pivoněk, dále pak pro vůni levandulí a jasmínem. Jako fixativ je použit kořen kosatce, rozdrcený a smíchaný s novým kořením a pár kapkami levandulového a citronového esenciálního oleje. Tato směs je zlehka promíchána s ostatním materiálem a na dva měsíce dána v temnu a teple ve sklenici nebo papírovém pytlíku zrát. Během zrání je potřeba s ní občas trochu zatřást. Po vyzrání se rozdělí do otevřených nádob a umístí na své místo.
Esenciální olej se tak jednou za měsíc či dva, přidává po pár kapkách pro oživení směsi. Pokud vám zůstala prázdná lahvička, můžete ji otevřenou zamaskovat do směsi.
Esenciální olej se tak jednou za měsíc či dva, přidává po pár kapkách pro oživení směsi. Pokud vám zůstala prázdná lahvička, můžete ji otevřenou zamaskovat do směsi.
Komentáře
Okomentovat