Bezmasé pondělí: Zapečené noky s cibulovým máslem a sýrem

Taková blbost, ale tak dobrá. Vše lokální, vše sezóní. V žádném případě dietní. Inspirované maďarským kuchařem Széllem Tamasem.

Na noky budete potřebovat 250g hladké mouky, 3 vejce, trochu oleje, sůl a vodu podle potřeby. Těsto nesmí být příliš tekuté, ale ani tuhé. Prostě tak, abyste jej protlačili haluškovým sítem.
Na cibulové máslo budete potřebovat asi tři velké na nudličky nakrájené cibule a hodně másla, ve kterém se cibule smažovaří do zlatava. Docela dlouho to trvá, tak tím začněte. Cibuli ke konci také lehce osolíme.
Uvařené noky a cibulové máslo (část můžeme slít a po vychladnutí mazat na chleba) smícháme, přidáme sůl a sladkou smetanu, tak akorát. Nesmí to plavat, ani to být suché.
Na dno zapékací mísy dáme 1/3 nastouhaného horského sýra, pak směs a na závěr 2/3 zbylého sýra. Dáme zapéct cca 20min./200°C.

Nezapomeňte na vitamíny. Takže podáváme s jakýkoliv salátem ze zelí, řepy, mrkve nebo prostě jen kysané zelí nebo cokoli kvašeného.


Komentáře