Bezmasé pondělí: Hrachovo - bramborová kaše s pečenou kořenovou zeleninou

Hrách je čistě lokální surovina, o které se zpívá v nejedné lidové písni. Takže tohle pondělí zůstáváme na domácím písečku.

Žlutý půlený hrách přebereme a namočíme. Stačí ráno. Slijeme, propláchneme a dáme pozvolna vařit. V polovině přidáme pokrájené brambory. Uvaříme doměkka. Slijeme pokud je třeba. Přidáme mléko, kousek másla, sůl a sušenou majoránku. Vyšleháme.
Kořenovu zeleninu a cibuli pokrájíme na přibližně stejné kousky. Osolíme, přidáme tymián a olej. Promícháme. Rozložíme na plech tak, aby zelenina byla v jedné vrstvě, nikoli na sobě. Pečeme při 220°C cca 20 až 40 minut, podle velikosti kousků a množství zeleniny.




Komentáře