Pro zdraví: Šípkový sirup při nachlazení

Za poeticky vyhlížející fotografií šípků v košíku na Instagramu se skrývá mnohem méně poetický rozhovor po telefonu, který tomu předcházel:
"Kolik chceš těch šípků?"
"Asi kilo."
"Tati, kolik jich tam máme?"
"Tak 20dkg"
Zaúpění
"No tak stačí půl."
Nakonec jich kilo bylo, ale těch řečí o škrábancích...

Šípky opláchneme, a odbubákujeme. Zalijeme vodou (1:2) a necháme pár hodin louhovat. Pak asi patnáct minut necháme táhnout. Žádný prudký var. Rozdrtíme na hrubo ponorným mixérem. Necháme opět pár hodin louhovat. Přecedíme přes síto a necháme co nejvíc vykapat, poté necháme ještě překapat přes plátno, kvůli chloupkům. Přidáme cukr (na 1l šťávy 1,5kg cukru) a trochu kyseliny citronové. Poctivě celý den mícháme do rozpuštění. Slijeme do sklenic a na 80°C zavaříme cca 20 min.






Komentáře