Bezmasé pondělí: Pohanková kaše s mákem a pečenými švestkami
Začíná být lezavo, tak to chce po ránu do bříška něco teplého a sytého. Vzlášť když je před námi celý pracovní týden.
Pohanku lámanku si odměříme podle potřeby na hrníčky. Dáme do síta a pořádně propaříme horkou vodou. Dáme do hrnce a přidáme tolik vody, kolik bylo pohanky (např. 1hrnek lámanky + 1 hrnek vody). Přidáme špetku soli. Pomalu přivedeme k varu. Po chvilce přidáme mletý mák. Vaříme přibližně 10 min. Šup s tím do peřin. Ne na dlouho, lámanka tolik nepotřebuje. Na zředění a pro zjemnění vmícháme mléko. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s pečenýma švestkama (... nebo jablky a tak vůbec).
Švesky vypeckujeme (pecky schováme, budou se nám hodit). Na másle zkaramelizujeme cukr nebo med, přidáme švesky. Chvíli je tam necháme plácat, abychom je prohřáli a obalili se ve směsi.
Jako dítě jsem měla zakázané jíst teplé koláče s mákem, prý je jedovatý, ale ono to nebude tak horké.
Komentáře
Okomentovat