Bezmasé pondělí: Galette s brambory a karamelizovanou cibulí
Slané koláče na podzim máme moc rádi. Krásně provoní byt a v lezavém počasí vyhřátá trouba taky není k zahození. Škoda, že nemáme pec, asi bychom tam byli nasyslení všichni. Otázka je, kdo by naštípal dříví a přikládal.
Těsto na galette používám vždy stejné, ať na sladko nebo na slano. Akorát do slané varianty dávám jen malou lžičku cukru. Těsto vydá na dva koláče a najdete ho zde.
Na přepuštěném másle karamelizujeme na nudličky nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru a tymiánu, nezapomeneme osolit. Na závěr vlijeme víno a necháme odpařit.
Vyválíme těsto do středu rozložíme polovinu vychladlé cibule a polovinu nastrouhaného sýra (použila jsem horský z Krasolesí). Rozložíme na slabé plátky nakrájené brambory, lehce prosolujeme. Na závěr dáme druhou půlku cibule a sýra. Zahneme okraje (pokud chcete, potřete vejcem). Zakápneme několika lžícemi sladké smetany (ve vratných skleničkách z Krhanic). Dáme péct při 200°C přibližně na 1/2 až 3/4 hodiny.
Komentáře
Okomentovat