Bezmasé pondělí: Älplermagrone

Za tíhle jídlem také nebudeme daleko cestovat. Suroviny v něm jsou běžné i v naší kuchyni. Älplermargrone patří k tradičním jídlům Švýcarska. Podob má mnoho, neexistuje žádná universální.

Dáme vařit na kostky nakrájené brambory (osolíme). V půlce doby varu přidáme těstoviny a dovaříme do tak akorát. Vodu slijeme. Trošku necháme, ale jen trošku. Přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Necháme rozpustit. 
Lze brambory i těstoviny uvařit zvlášť a vodu slít najednou, ale je mi líto zbavovat se toho škrobu a mazat víc nádobí než je třeba. Jídlo je taky víc vláčnější. 
Na másle předem osmažíme nudličky cibule a podusíme jablka. Směs s cibulí můžete zapéct, ale zbytečně to vysušíte. Podáváme s teplým jablečným kompotem nebo pyré.

Těstoviny jsou jednou z věcí, kterou v Bezobalu neseženete. Tedy pokud nechcete rýžové nebo pohankové vrtule. My teď máme zásobu od Pasta Daniela. Zásoba znamená osm čtyřlitrových sklenic. Na přání přišly v papírové krabici a v papírových pytlících. A co je nejlepší, jsou skvělé.


Komentáře