Pro zdraví: Bezinkový sirup na posílení imunity

Potřebuji posílit imunitu. S přibývajícím věkem mě mnohem častěji než dřív skolí rýma a kašel. Snažím se vyhýbat všem těm zázračným preparátům z lékárny, které se často tváří, že vás zachrání i před smrtí. Tak nějak věřím v přírodu a sílu toho, co v ní vyroste. 

Černý bez je od pradávna důležitou rostlinou v lidovém léčitelství a dříve byl u každého stavení jako ochrana před zlými duchy.

Otrhané bezinky jsem oprala a dala do velké sklenice. Přidala stejné množství vody a pomačkala kvedlíkem. Přikryla a nechala 24 hodin stát. Pak jsem nechala celý obsah povařit (zlehka, spíš táhnout) asi 15 minut. Přecedila přes plátno a dala dvojnásobné množství cukru. Zlehka nechala na mírném plameni zhoustnout (žádný klokot). Nutné je sbírat pěnu. Neměla jsem citron, tak jsem dala od oka kyselinu citronovou. Slila jsem do suchých, čistých lahví, zavíčkovala a 20 min. při 80°C zavařila.

Jak dávkovat nevím, ale myslím, že 2 lžičky denně budou stačit.

Inspirovala jsem se receptem zde.



Komentáře