Pro zdraví: Jitrocelový sirup na odkašlávání

Před třemi měsíci jsem s rozporuplnými pocity "sázela" nebo "pohřbívala" sklenici s jitrocelem. Šlo o pokus vytvořit domácí jitrocelový sirup na bronchitidu.

Přesný recept najdete buď v knihách od Maria Treben nebo zde. Maličko se od sebe liší. Základním principem je udržení stálé teploty, které je docíleno zakopáním sklenice do země. Nejsem si vůbec jistá tím, jestli jde o fermentaci nebo macerování.

Můj postup byl následující: Tři dny po sobě jsem do sklenici vrstvila jitrocelové listy a krystalový cukr. Postupně se směs sedala. Když jsem měla sklenici plnou, zatahla jsem si víčkem a přes něj dala dala kousek igelitu a zagumičkovala. Zakopala jsem u lesa do země a místo OZNAČILA. Po třech měsících jsem svůj pokus vyhrabala. Sirup jsem přes síto vymačkala.

Ne úplně všechen cukr se rozpustil. Nedostatek vláhy v listech způsobil, že roztok byl už dostatečně nasycen. Nepomohlo ani lehké zahřátí. Lepší je tedy sbírat listy v době po dešti, jenže letos, když už na louce něco vyroste je to už skoro seno. Je prostě těžké vychytat poměr cukru a jitrocele. Za rok dám méně cukru.




Komentáře