Bezmasé pondělí: Kulajda ze syrovátky
Z výroby paneeru mi vždy zůstane velké množství syrovátky. Ta z paneeru je jen lehce nakyslá a mnohem jemnější než ta tatínkova z tvarohu. Maminka si v syrovátce co pamatuji umývá obličej. Zjemňuje a čistí totiž pleť.
Z másla a hladké mouky vytvořte světlou jíšku. Horkou zalíjte studenou syrovátkou, rozmíchejte případné žmolky, přidejte bobkový list a nové koření a nechte provařit. Brambory na kostičky uvařte v malém množství vody s/bez kmínem do měkka. Nikdy nevařte brambory v kyselém prostředí syrovátky, nezměkly by. Uvařené brambory, i to trochou vody, přidejte k syrovátkovému základu. Pokud máte štěstí a našli jste v lese houby, uvařte je spolu s bramborami. Pokud ne, dejte jako já žampiony přímo do vzniklé polévky, nepotřeují se tak dlouho vařit. Dochuťte solí, cukrem a octem (pokud je třeba, ale často není). Přidejte čerstvý kopr a podávejte s vařeným vajíčkem na měkko.
Komentáře
Okomentovat