Bezmasé pondělí: Dolnozemské fazole
Luštěniny patří k základním potravinám a bez problému je lze kupovat na váhu. Pokud jde o fazole, vařím je vždy ve vetším množství a část zamrazuji, protože mi doba vaření příjde hodně neekonomická při menším množství.
Adaptace receptu je ze starého kalendáře Československá kuchařka 1991, kdy součástí naší kultury byly i jídla našich východních sousedů. I když podle pramenů je Dolnozemsko částí Velké dunajské nížiny, tedy jde spíš o Maďarsko.
Fazole namočíme přes noc. Uvaříme se saturejkou (z důvodu nadýmání) do měkka. Scedíme a propláchneme. Na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme domácí protlak, uzenou papriku a necháme zatáhnout. Přidáme fazole, trošku vody (vypláchneme skleničku od protlaku), osolíme, opepříme a přidáme sladkou smetanu. Zvolna provaříme, aby se nám smetana nesrazila. Nakonec dochutíce cukrem a jablečným octem. Fazole mají být sladko-kyselé.
Komentáře
Okomentovat