Bezmasé pondělí: Špalíčky se špenátem a pestem z medvědího česneku

"Jako všechny druhy česneků, vyznačuje se rostlina naše silným, odporným zápachem, při jehož pocitu i sebe pěknější květinka stává se odpornou, a nedoznává pak nikdy toho ocenění, jehož dle zevnějšku svého v plné míře by zasluhovala." 

Vůně medvědího česneku mě vítala doma snad celý týden. Dávala jsem ho do všeho. Do pomazánky, do másla, do polévky a málem jsem ho vpašovala i do pudinku. Proto nemůže chybět ani v bezmasém pondělí. Tentokrát jde o bramborové špalíčky s pestem z medvědího česneku a špenátem.

Špalíčky jsem odkoukala od Florentýny Zatloukalové. Mají tu výhodu, že se dělají z teplých uvařených brambor. Na 500g oškrabaných, uvařených a rozmačkaných brambor přijde 1 vejce a polohrubá mouka podle potřeby.

Pesto dostalo domáčtější ráz díky hrubší konzistenci a použití horského sýra, slunečnicových semen a slunečnicového oleje. K tomu se přidal opraný špenát lehce podušený na másle s trochou sladké smetany (nemusí být). Málem bych zapomněla na sůl.



Komentáře