Bezmasé pondělí: Plněné brambory

Když jsem před mnoha a mnoha lety pobývala v areálu hospitalu Kuks, často jsem za zimních rán procházela kolem alegorických soch Ctností a Neřestí umístěných podél průčelí hospitalu. Nevím proč, ale tak nějak mi přišli ty neřesti veselejší, a v těch mrazivých ránech i hřejivější. Vemte si například takovou alegorii Obžerství. No není to krása, jak radostně hledí na tu mísu s čuníkem u nohy? Je, ale co naplat, pěkně s pokorou přehopkáme směrem ke Střídmosti.

V roce 2009 Paul McCartney s dcerami spustil projekt Meat Free Monday, zaměřený na ekologické dopady hlavně živočišné výroby. Velikonoční pondělí mi tedy příjde jako skvělý den, kdy se k projektu připojit a omezit tak baštění masa a částečně i mléčných produktů. Neznamená to, že šest dní v týdnu se budeme cpát masem, ale chceme mít jeden den v týdnu, kdy se budeme vědomě tomuto problému věnovat. Důležitými faktory by kromě střídmosti (nepřežírat se), měla být lokálnost, sezónnost (dle místa bydliště), bezobalovost a tradiční kuchyně (ne vždy).

K Velikonocům patří nádivka (hlavička) z kopřiv, ale ty zatím hlavu ze země nevystrčily, takže prvním receptem budou lehce upravené plněné brambory podle Tamáse Szélla, kterého doma s láskou a něhou přezdíváme icipici*. Vynechali jsme chorizo, použili čerstvý kravský sýr (koupený do krabičky) od Krasolesí, kysanou smetanu (bohužel v kelímku) z Krhanic a vlastní pažitku. Doplnili lehkou omáčkou.

 *častý výraz, který Tamás používá, třeba když dává špetku soli, znamená maličký

Související odkazy:
Bezmasé pondělí

Komentáře