Domácí: Jablka od šťopičky po bubáček (recept na jablečný ocet a domácí pyré)

Kdykoliv jsem v dětství podlehla touze po exotickém ovoci, následoval velmi krátký rozhovor mezi mnou a maminkou:
"Mami, dala bych si banán."
"Vezmi si jablko, je jich plný sklep."
Tehdy mě to hodně štvalo, ale dnes to chápu.


Jablka omyji a dám oschnout na utěrku. Oloupu a vykrájím jadřince. Zdravé části - slupky bez známek hniloby a jadřince bez červíků - dám do čisté (vypařené) sklenice. Zaliji převařenou vychladlou vodou. Zavíčkuji něčím, co dovolí jablkům dýchat a zabraňuje prachu a muškám se dostat dovnitř (dvojitá hustá bavlněná látka, papírové utěrky apod.). Dám na světlo (ne na přímé slunce) a každý den dvakrát směs čistou lžicí zamíchám aby se vrchní slupky dostaly dospod. Slupky a jadřince by měly být ponořené a "nekoukat" z vody ven. Směs začne postupně kvasit a kolem desátého dne kvašení ustane (ve sklenici je vše krásně vidět). Nechám ještě tak jeden den aby byla měla jistotu, že směs už nekvasí, a pak přes čisté plátno nebo síto přeliji do jiné sklenice. Steným způsobem zazátkuji (tedy s přístupem vzduchu). Bylo by asi možné použít v této fázi i demižon s kvasnou zátkou. Dám do chladu a temna na přibližně 20 - 24 dní. Usadí se kal a na povrchu se vytvoří mázdra. Přeliji přes jemné plátno (kapesník apod.) do vypařených suchých lahví se šroubovacím uzávěrem - tady by už přístup vzduchu škodil. Skladuji ve špajzu, v chladu a temnu. 

Nejdůležitější je nepoužívat nahnilá jablka a všechny sklenice, lžíce a jiné náčiní mít stoprocentně čisté. Do octa se tak nedostanou žádné nečistoty a nebude se kazit.  

Inspirovala jsem se u Kouzelných bylinek. Ocet používám jak na vaření, tak i na úklid.

A co děláme z jablek po oloupání a zbavení jadřinců na ocet? Nejčastěji domácí jablečné pyré:

Rozvařím a rozmixuji jablka bez (nebo jen s malým přídavkem) cukru. To je základ. Dál pyré různě ochucuji: v létě jsem přidala meruňky a černý rybíz. Přidávám asi deset minut před koncem vaření. Nakonec vše rozmixuji, naplním čisté skleničky a pro jistotu zavařím (20 minut na 80 stupňů). 

Do podzimní várky jsem přidávala švestky a vanilku nebo hrušky se zázvorem a javorovým sirupem. Dobrá je také kořeněná varianta: skořice, muškátový oříšek a hřebíček. Tyto jsou dávná inspirace z Apetitu. 

  







Komentáře